slachtofferrol stoppen

Word meester over je eigen gedachten :)

…En stop met slachtoffer zijn.

De tijd is gekomen om je kracht te gaan voelen en in te zetten. Het moment is namelijk daar om je niet meer te laten leiden door labels, oordelen, identiteiten en meningen. Zie jezelf niet meer als slachtoffer, want jij bent de meester over je eigen leven. Als je jezelf als slachtoffer beschouwt, zet je een eindeloze cyclus van lijden voort waar je al zo lang in vastzit als jij je kunt herinneren.

Als slachtoffer ervaar je jouw lijden buiten je controle en heb je áltijd iemand of iets nodig die jou komt redden. Dat betekent dat je altijd afhankelijk zult zijn van anderen, maar die anderen zijn er niet constant. Als ze je uit je moeras trekken is dit ook tijdelijk en zo blijf je lijden en smeken voor de rest van je leven. Smekend voor hulp, voor liefde, voor bevestiging. Het is tijd om hiermee te stoppen.

___

Jij bent de meester van je eigen geest, écht waar. Maar waarom heb je dan die eindeloze strijd in je hoofd, vraag je je af? Dat stemmetje, dat jou constant naar beneden haalt en iedere dag ploetert om een finish te behalen die nooit te behalen lijkt. Een moeilijk spel, dat je altijd lijkt te verliezen? Dit komt omdat jij de baas bent. Jij hebt je lijden veroorzaakt, jij hebt je geest getraind om je naar beneden te halen en je ego gevoed met ellende. Het lijkt misschien overdreven, maar het is belangrijk dat je dit inziet.  

Veel mensen lijden. Ik leed ook. Heb je geest eindelijk ‘onder controle’ gaat iemand anders je wel beoordelen, en jij gelooft dat. Zo zit je weer in die vicieuze cirkel. Wel lekker veilig zo. Dit herkent je ego namelijk, en die houdt je graag in dat veilige, destructieve gebied. 

Maar zie je in dat je zo je eigen web hebt gecreëerd? Het voelt misschien veilig en vertrouwd maar het verstikt je tegelijkertijd.

Altijd maar bang zijn voor als er iets gaat gebeuren. Bang om fouten te maken. Bang voor..wat eigenlijk? Beoordeling van anderen en van jezelf?

___

Controle

Wat als er een ongunstige situatie aanbreekt? Ja dat kan. Maar moet je altijd een paraplu dragen, voor het moment dat het gaat regenen? Jij was toch zo creatief en oplossingsgericht? Kan je de regen niet trotseren? Of ergens schuilen als het een stortbui is. Ook deze gaat weer over.. Tot nu toe heb je je overal uit gered. Misschien niet altijd van harte, maar je deed het. Je zag dat als plan A niet werkte, er nog 25 andere letters waren in het alfabet. 

Veel gebeurtenissen hebben we niet onder controle. Woorden kunnen voortkomen uit deze gebeurtenissen. Dood, ongelukken, oordelen van anderen. Onze perceptie van zulke gebeurtenissen ligt echter wél in onze controle. De dood bijvoorbeeld kan met tranen en neerslachtigheid komen, maar het kan ook als het heiligste van het leven worden beschouwd door sommige culturen. De dood hoort bij het leven. Zonder de dood zouden we nooit kwetsbaar zijn en ook minder dankbaar. Want als het oneindig is dan zou je niet zo veel moeite doen om jezelf keer op keer te verbeteren. Je wil er wat van maken, toch? Het is jouw leven. Jouw spel. 

____

Dualisme

Het leven leven draait om fouten maken, donker bestaat niet zonder licht. Wat gebeurt er nu écht als je een fout maakt. Zou het je dag verpesten? Misschien. Jouw week? Wellicht. Wordt je opgepakt? Op de brandstapel gegooid? Verbannen? Kan het worden vergeven?

Kan jij het jezelf vergeven? Of hoor je je gedachten samenkomen die jou vertellen hoe onhandig en debiel je wel niet bent.  Telkens als jouw reactie een persoonlijke debat wordt over goed of fout, wordt het versterkt om iedere keer op die manier te reageren.

Het leven is dualistisch, dus het donkere zal er ALTIJD zijn. Jij als ziel, bent de baas over jouw geest. Maar als jij jouw geest traint om jezelf naar beneden te halen, dan is dit het scenario voor de rest van je leven. Je brein begrijpt niet dat de manier waarop de geest hem verhalen vertelt over jou, destructief is. Het is simpelweg zijn taak om te reageren zoals het was geprogrammeerd, door jou. Zijn baas. 

De duisternis van het leven (angst, neerslachtigheid, eenzaamheid, verdriet, haat, schaamte) hoeft niet verborgen en gevreesd te zijn. Het kan je wereld verlichten. Zonder die donkere plekken was je nooit zo dankbaar voor het licht.

Donkere plekken kunnen je dwingen de eerste stap op het pad naar je doel te zetten, wanneer je er een glimp van het licht ziet. Duisternis leidt je tot het licht. Als je door het donker naar het licht gaat lopen, zal dit in jou zo’n immense, innerlijke kracht oproepen, dat niemand dit óóít nog van je af zal pakken. Dan bieden ongevallen een geweldige kans om genade en begrip te tonen als je een fout maakt, wat deze ook mag zijn. 

___

Vergeven

Het is nu tijd om je één te voelen. Als je dit begrijpt en zo ervaart, kan je inzien dat mensen om elkaar geven als hun hart en ziel zich op een plek bevinden die verbonden is met de Eenheid van het leven.  Stel dat iemand een enorme fout maakt volgens jou. In plaats van om op een boze manier te reageren, te schreeuwen en te stampen kan je dieper op de situatie ingaan. Neem controle over je perceptie en toon genade aan deze persoon. Leg hem uit dat het onhandig was en diegene zich geen zorgen hoeft te maken. Vergeef hem, want zo vergeef je ook jezelf. Is dit overdreven en hippieachtig? Als je het zo ziet, ja. Je zal het echter nooit weten tot dat je het zelf probeert. De meest gruwelijke daden kunnen worden vergeven, daar zijn genoeg voorbeelden van. Auschwitz-overlevenden die Nazi’s vergeven bijvoorbeeld. Probeer het zelf eens, kijk wat genade en liefde in iedere situatie kan doen en hoe dit ook in jouw voordeel verloopt. Vergeef je iemand, en zo jezelf? Hoe kan je immers jezelf vergeven, als je een ander niet kunt vergeven?  

___

Nieuwe tijd

Ik denk dat we er klaar voor zijn. Klaar voor de nieuwe tijd. Klaar om allemaal onszelf uit ons lijden te verlossen, door genade, liefde en trouw. Door mensen te vergeven en ook jezelf. Keer op keer. 

We zijn spiegels voor elkaar. En allemaal dader en slachtoffer in verschillende situaties. Hoe zou het zijn als je op een dieper niveau leert kijken, en je deze percepties gebruikt om dieper te duiken. De daders in jouw leven kunt zien als jouw redders? Je bewust wordt van jouw duisternis en het zo naar licht brengt. Jij was slachtoffer, dus iemand anders moest jou redden. Dat gebeurt echter niet altijd op een lieve manier. Als je niet wil inzien dat een bepaalde weg doodloopt, dan krijg je een leerproces op een soms minder fijne manier. Dus wees geen slachtoffer, als je je redders niet zachtaardig vindt. Wees je eigen redder, want die kan je zo lief maken als jij wil. 

 ___

Meester van je eigen gedachten

Er wordt beweerd dat de geest een trouwe dienaar is, maar geen trouwe meester. Laat de geest dus je dienaar zijn en niet je meester. Als je hebt toegestaan dat je zelf de baas bent, dan heb je het onder de knie. Zodra het bewustzijn zich heeft gemanifesteerd om te accepteren dat je je verdriet, je lijden of je depressie hebt overwonnen, is het moment aangebroken om dieper te duiken. Word je ervan bewust dat gedachten en gevoelens die je hebt gecreëerd zinloos zijn. Ze zeggen niets over wie je in werkelijk bent. We zijn namelijk ons denken niet. Wij als mens zijn in staat om onszelf van psychische pijn te verlossen. Accepteer nooit dat je niet de meester bent van de persoon die jij in essentie bent.

Je authentieke kracht wordt pas geactiveerd door je over te geven aan het Nu. Hier vinden we vreugde en zijn we in staat ons ware zelf te omarmen. Dus verzet je niet tegen ongewenste gevoelens of gedachten, sta ze toe om te komen en gaan.  

___

Ongeveer een paar luttele percentages van al jouw gedachten en gevoelens, houdt verband met de bron van de echte Jij die de vreugde en liefde omvat waarmee je bent geboren en die je altijd zult hebben waar je ook gaat. Dit licht in jou heeft nooit iets beoordeeld of gelabeld. Het is enthousiast als een kind en energiek. Het geneest en redt zichzelf en het houdt van alles en iedereen omdat alles verbonden is en dus gelijk is. Ga verder dan je gedachten en gevoelens van jezelf. Je hoeft jezelf niet dit of dat te noemen, of de diepte van jezelf te conceptualiseren. Alleen jezelf ZIJN is genoeg. Geef het allemaal. Aan alles en iedereen, en ontvang het dan terug in dezelfde liefde en vreugde. Onbaatzuchtigheid en geven zijn immers de oorsprong van vrede en liefde.

Je bent altijd de baas geweest, dus waarom zou je niet de echte JIJ beheersen en zijn wie je altijd bent geweest: Liefde.

 

 

 

 

Deze tekst is vrij vertaald naar het werk van een schrijver waarvan ik de naam niet heb kunnen achterhalen.

 

 

 

 

 

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda. Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een aarde én watertype, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei perfecties en imperfecties: net als jij. Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren. Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met de hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde. Hier laat ik al mijn kaarten zien, en nodig jou uit om hetzelfde te doen. Spread the light. 💙

Leave a Reply