Mind, Persoonlijk, Spiritueel

Spirituele beoefening..help hoe doe ik dat nou?

“Een kaalgeschoren hoofd maakt nog geen monnik”

Je vriendin heeft net een bijzondere reis gemaakt door India, sindsdien heeft ze een stip tussen haar ogen. Je scrollt je instagram door en ziet de ene wijze leerles na de ander. Je huisgenoot heeft stapels boeken over hoe je nou écht volledig van jezelf houdt en hoe je in het nu leeft. Je gaat braaf iedere week yoga-lessen om zo spiritueel tot je jezelf te komen, al heb je geen idee wat dat laatste eigenlijk betekent.

We leven in een tijd waarin selfcare totaal niet vreemd meer is. Maar ondanks alle overvloed aan informatie en goedbedoelde artikelen die voor handen liggen, kan het juist blokkeren en paniekerig maken. Want was je al niet goed zoals je was? Help, verandering.. En moet dat¬†nou per se? Het verleden is toch iets om te begraven en in het heden gaat het n√©t zo lekker met je werk. Maar toch voel je ergens die druk om aan jezelf te ‘werken’. H√® bah..want waarom zou je eigenlijk spiritueel gaan leven?

In principe zijn we allemaal in de kern spiritueel, alleen niet iedereen kan of wil zo leven. Dus eigenlijk ben je al een spiritueel wezen, de een is hier alleen van bewust en de ander niet. Een groot voordeel van dat bewustzijn is dat je gedachten en emoties grotendeels kunt leren sturen, en willen we dat niet allemaal?

Spiritualiteit

Om daadwerkelijk spiritueel te oefenen, is het eerst belangrijk om te weten wat spiritualiteit nou eigenlijk ís.

Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die die te maken hebben met de geest. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en heeft verschillende betekenissen. In een strikte betekenis wordt er vaak een bewustzijn bedoeld dat in relatie staat tot een hogere werkelijkheid. Dit bewustwordingsproces is eigenlijk ook een diep-religieuze ontwikkelingsweg. Wie zich in het onderwerp verdiept kan namelijk bijna niet om de religieuze kant heen, omdat spiritualiteit in het hart religieus is. Mensen zien door hun beoefening van meditatie een spiritueel pad om het leven zin te geven, net als bij religie.

Spiritualiteit was niet hip vroeger. Na de middeleeuwen kreeg je een scheiding tussen spiritualiteit en theologie en werden mystici vaak dom benoemd en theologen knap.¬†De grote omkering is een jaar of vijftien geleden gekomen, toen het wetenschappelijk onderzoek naar mindfulness enorm begon toe te nemen. Met mindfulness wordt ‚Äėin het hier en nu leven‚Äô aangeduid. Met aandacht dingen doen. Die omkering¬†is te danken aan de Amerikaanse¬†Jon Kabat-Zinn.

Kabat-Zinn studeerde bij boeddhistische leraren en integreerde zijn kennis van het menselijk lichaam met zijn meditatie-ervaring. Deze kennis bracht hij naar het Westen. Onderzoek wees toen uit dat mindfulness vele positieve effecten heeft op het gehele immuunsysteem, het brein en onze sociale contacten. Volgens Kabat-Zinn is mindfulness een spirituele ontwikkelingsweg en leidt deze naar het spirituele pad.

‘Als we de moed hebben om te doen wat onze ziel ons hele leven al weet, leren we om niet in angst te leven maar in liefde.’

Spirituele ontwikkelingsweg

Spiritualiteit beoefenen ziet er voor iedereen anders uit. Als je bij je kern wil komen is het in ieder geval handig om dichter bij je intu√Įtie te komen, omdat onze intu√Įtie vaak het antwoord al heeft voordat ons verstand het √ľberhaupt begrijpt.¬†Uit onderzoek¬†blijkt namelijk dat het onderbewuste ‚Äď onze intu√Įtie ‚Äď vaak veel sneller het antwoord weet dan het bewuste deel van ons. Echter kan voor velen nog knap lastig zijn om je hoofd en je gevoel samen te laten werken.

Mediteren¬†en yoga zijn in ieder geval heel handig om dichter bij je intu√Įtie te komen. Focussen op wat je w√©l wil in plaats van niet is ook een hele goede manier om tot jezelf te komen.

Natuurlijk kun je ook doelen maken, maar staar je niet blind op de uitkomst. Werk aan deze doelen omdat ze goed voelen en je er simpelweg blij van wordt. Leer je emoties en gedachten te onderscheiden van je fundamentele ik.

Verder zijn er genoeg blogs, tijdschriften en boeken waarin mensen vertellen hoe zij het doen. Je kan niet alles met je eigen hoofd doen, je moet het beleven en de belevingen van anderen kan je ook helpen. Misschien hebben zij een puzzelstukje, dat goed verstopt zat. Of wijzen ze je even de goede richting op als je het even niet meer weet. Vergeet echter niet: alles buiten jezelf herinnert jou er alleen maar aan wat er in jou zit.

Doen

Je kan dus op allerlei manieren spiritueel oefenen. Mijn grootste tip: maak het vooral eigen. De kunst is dan om te blijven oefenen, als je het mij vraagt. Je kan niet verwachten als je drie artikels leest, een keer een DownwardFacing Dog doet, dat je dan klaar bent. Een kaalgeschoren hoofd maakt nog geen monnik. Spiritualiteit is een ongebroken les die je keer op keer moet leren.

Spiritualiteit is wat mij betreft een WERKwoord, je moet het DOEN. Ook als je je rot voelt. J√ļ√≠st als je je niet goed voelt, want je krijgt de kans om je lichaam emoties en geest weer onder de loep te nemen. Herinner jezelf hieraan, want als vaak als we echt lekker gaan met de aardse zaken, zijn we misschien minder snel geneigd om echt diepte in te gaan en stil te staan bij wat we voelen.

Als je echt een hoopje bij elkaar gesprokkeld ellende bent, is het misschien beter om even de golf over je heen te laten komen. Achteraf kun je dan relativeren en leerlessen trekken. Maar wees dan wel gedisciplineerd. De meeste mensen zijn namelijk na een crisis blij als zich weer goed voelen, en hebben dan vaak geen zin om weer stil te staan bij hun pijn. Ze haken dan eigenlijk af, en verwijderen zichzelf zo eigenlijk meer van hun ware ik.

Spiritueel pad

Als je daadwerkelijk spiritueel gaat oefenen, zal je spirituele pad vanzelf voor je uitrollen. Vertrouw erop dat dit ook het enige juiste pad is voor jou. En dan wandelen maar, ook al ben je doodmoe. Wandelen, √≥√≥k al heb je pijnlijke voeten, ben je even gaan liggen en/of voel je je moederziel alleen. √ď√≥k al slenter je of loop je babysteps (wie zei dat je moest rennen?). Je zal worden beloond voor je woeste arbeid.

Verder is de kunst om niet naar dat stemmetje te luisteren dat je zo graag houdt bij het vertrouwde. Laat hem er gewoon zijn, maar niet de koers bepalen.

Maak het eigen. Leer hiervoor open te staan voor de juiste mensen. Ze komen vanzelf naar je toe en zijn allemaal je leermeesters in dit leven. Of ze nou een pijnlijke spiegel voorhouden of niet. Daar hoort vaak pijn bij, maar pijn is niet je vijand. Het voelt misschien vreselijk eng, maar het helpt je uiteindelijk alleen maar om krachtig te worden.

Niet zoeken maar vinden

Dus, we moeten meer met onszelf in contact komen? Eigenlijk wel, omdat je alleen op die manier écht je eigen koers bepaalt.

Als we de moed hebben om te doen wat onze ziel ons hele leven al weet, leren we om niet in angst te leven maar in liefde. Zo valt alles op zijn plek.

Namasté!

 

 

2 thoughts on “Spirituele beoefening..help hoe doe ik dat nou?

  1. Wat een mooie en inspirerende blog! Ik heb hem met veel plezier gelezen ūüôā Ik vraag me af of een paragnost door middel van mediteren zijn gaven beter kan ontwikkelen. Is dat zo?

  2. Hey merijn, thanks voor je compliment!

    Of paragnosten door middel van mediteren hun gaven beter kunnen ontwikkelen, is niet zo zwart op wit. Ik denk dat paragnosten hele oude zielen zijn. Ik ben ook heldervoelend en helderwetend, maar ik was dat als kind al. Ik denk dat je het beter om kan draaien. Je door mediteren naar de essentie keert, naar de ziel. Maar wat de ziel allemaal meekrijgt in essentie is per persoon (en leven verschillend). Verder ben je altijd nog een mens met ego en aardse kenmerken. En door meditatie check je weer in jeZelf. Maar paragnosten? Die leven deels ook aards door hun belichaming, alleen kunnen zij gemakkelijk inzoomen. Denk dat ze altijd in die staat van zijn kunnen, met of zonder meditatie. Zo zie ik het, en jij?

Leave a Reply

You have to agree to the comment policy.