HSP, Persoonlijk, Spiritueel

HSP en (jouw) prachtige transformatieprocessen

van hooggevoelig naar hoogbewust

Ik stuurde gisteren een foto van mijzelf van een jaar geleden naar een vriendin. Hierover zei ze: je ziet er nu een stuk rustiger uit. En dat klopt. Ik voel me weer naar binnen gekeerd en heb geen externe dingen meer nodig om mij gelukkig te voelen. Ik blik even terug op mijn transformatie van de afgelopen tien jaar en wil dit graag met je delen om je een hart onder de riem te steken als jij je verloren voelt of niet weet wanneer je je weer goed, jezelf, veilig en/of sterk gaat voelen.

Gisteren liep ik door Amsterdam; de stad waar ik 1,5 jaar geleden uit verhuisde omdat ik het destijds te druk vond. Het was zonnig en ik voelde me energiek. De Jordaan lag er rustig bij, gezellig en ik liep met een grote glimlach rond. Op dat moment kreeg ik een geluksmoment en besefte ik dat ik mij beter voel dan ooit. Ik heb weer vertrouwen in het leven en mijzelf. Iets dat in de afgelopen jaren wel eens in de min stond.

Ik ben de goede weg op gegaan en die weg bewandel ik nog steeds. Een mooie witte veer onderweg bevestigde dat onderbuikgevoel nog even (ik geloof in symboliek). Ik voel me kalm, tevreden en geaard, en dit is lang niet altijd zo geweest.

Ziek?

Ik ga niet teveel uitweiden over mijn transformatie, maar ik heb vaak geschreven dat er jaren geweest zijn (2013 tot 2017) die niet altijd gemakkelijk waren. Deze jaren stonden in het teken van loslaten, vernieuwing, naar binnen keren, trauma’s voelen en weer verwerken en nog veel meer (eeuwen) oud zeer verwerken. Ook opbouw hoorde erbij en in dat stuk zit ik nu. Ik spreek over een transformatie van ongeveer tien jaar omdat die transformatie al veel eerder begon, maar de symptomen werden na vijf jaar ongeveer zichtbaar. Het werd tijd om naar binnen te keren. Die jaren ervoor was ik enorm naar buiten gekeerd, en toen brandde het kaarsje ineens een stukje minder.

Ik was vaak genoeg bang dat er lichamelijk mis was met mij. En net als dat ik dat was, zijn veel HSP’ers bang dat ze lichamelijk wat mankeren. En dat is ook niet gek. Velen zijn namelijk hooggevoelig geworden door hun hoogsensitiviteit. Als de wereld op zijn kop gedraaid lijkt te zijn en jezelf zo iedere dag staande moet houden, en de normaalste zaken ineens een enorme uitdaging worden, dan is het niet zo gek dat je je afvraagt of het er ergens iets niet goed zit. Deze klachten kunnen jaren duren en van gekheid ga je zo veel mogelijk op zoek naar oplossingen. En om op zoek te gaan naar oplossingen, wil je eerst het probleem vinden.

Nu is dit het feite waar, dat er iets ‘mis’ is met je lichaam. Je moet het alleen omdraaien. Je lichaam vertoont mankementen, doordat het van binnen niet op orde is in plaats van andersom. 

Natuurlijk kán je fysieks iets onder leden hebben, dat los staat van jouw gevoeligheid (toch denk ik dat het altijd een betekenis heeft) maar het is hoogstwaarschijnlijker dan je een vitaminetekort hebt, geblokkeerd bent, in een trauma blijft hangen, hooggevoelig bent en niet geaard bent, dan dat je een goedaardige hersentumor hebt.. Zo heb ik, net als veel andere HSP’ers, een chronisch vitamine B12-tekort, dat ik nu zes jaar aanvul met injecties, en is mijn magnesium-, ijzer-, en vitamine D-behoefte groot. Ook had ik een bril nodig met prisma’s erin, want mijn ogen registreerde te langzaam. Mijn oogarts vertelde me dat veel hooggevoelige mensen deze ‘afwijking’ hebben en veel patiënten van hem HSP’ers zijn. Verder had ik veel candida, wat ook voor de nodige symptomen zorgt. Kortom, mijn huis was zeker niet op orde, en die symptomen ben ik extern maar ook intern gaan aanpakken. Wat al die klachten komen ergens vandaan, ze hebben ook zeker een spirituele betekenis en ze kunnen je ergens heen leiden. Nu kan ik stellen dat ik voor ongeveer 80 procent van mijn klachten af ben. En daar kwam geen huisarts, medicijn, psycholoog aan te pas, wél kambo, EMDR-therapie, 1 sessie bij een coach, yoga, meditatie, supplementen, veel praten en schrijven.

Ik verafschuwde mijn lichaam een tijd en misschien herken jij dat ook wel als je veel angsten/neerslachtigheid voelt. Vervang dan per direct vragen als waarom werkt mijn lichaam nou niet mee? door: wát wil mijn lichaam mij vertellen. Je lichaam is immers een spiegel van jouw innerlijke wereld. En met die aanwijzingen kan je verder.

Transformatie

Als ik achterkom kijk, zie ik dat deze transformatie nu op een einde gekomen. Ik heb het gevoel kleine babystapjes gezet te hebben in een nieuw deel van mijn leven: deel twee. Het oude laat ik achter en ik neem mee wat bij me past. Mijn energetische en fysieke lichaam raken steeds meer in een goede yin/yang verhouding en samen gaan we nieuwe paden op. Ik ben bijna thuis (nee niet Bali, thuis in mijzelf). Ik voel me weer sterk en krachtig.

Proces

Nu denk je misschien, goed verhaal lekker kort ook (voor korte verhalen moet je bij de buren wezen) maar wat heb ík hier nou aan? Nou, ik heb zo’n donkerblauw (ik houd van blauw) vermoeden dat als jij dit leest, je waarschijnlijk ook in een proces zit van transformatie en (van hooggevoeligheid) naar hoogbewustzijn wil gaan. Correct me if i’m wrong.

Door mijn transformatie bloot te leggen, wil ik jou tevens bewust maken van jouw transformatie die allang bezig is. Dat jij vanaf nu écht mag vertrouwen op jouw proces(sen). Vertrouwen in dat kleine stapjes nodig zijn om het grote te bereiken. Vertrouwen in mij, vertrouwen in jezelf, in je supplementen, in je yogamat of in de muziek die jou een fijn gevoel geeft. Vertrouwen in jouw proces.

Vertrouwen dat als je een rotdag hebt, je een rottige dag hebt en geen rottig leven. Vertrouwen dat als je een jaar in bed ligt, dit geen nadelig effect hoeft te hebben op je hele leven. Erop vertrouwen dat je veel meer kan dat je denkt, maar niet aan jezelf voorbij moet lopen. Vertrouwen dat je jouw leven gekozen hebt, het leven jou leidt en jij hierop mag..juist.

Conclusie van deze alinea: bijna ieder proces leidt zichzelf, als je maar erop durft vertrouwen. Alles zit in jou. Alles wat je wil ís er al, je moet alleen alle lagen zien weg te halen.

Als ik dit kan, kan jij het zéker.

Angst

Misschien denk je: maar zo ver ben ik nog niet. Voorlopig is naar de supermarkt gaan al een dagtaak. Of misschien denk je dat deze informatie voor iemand anders bestemd is, omdat niemand begrijpt hoe verschrikkelijk bang en rot jij je voelt.

Geloof me alsjeblieft dat ik als geen ander weet wat voor hel je kan meemaken als je volledig open staat, gaten in je aura hebt en je geen winkel meer in durft omdat je de ene paniekaanval na de ander krijgt. Ook in heb depressiviteit gevoeld, ook ik heb me zo ontzettend angstig gevoeld. Dat kan je je misschien niet voorstellen, maar het is wel.

Door een vrouw die met energie werkt, wist ik dat destijds mijn aura veel te groot was en dit was ook zéker voelbaar. En door een helderziend vriendinnetje wist ik dat er gaten in mijn aura zaten (blokkades). Geen wonder dat je niet in rijen kan staan en geen wonder dat je je niet beschermd voelt, als er letterlijk geen bescherming is op zulke plekken in je energieveld. Dan vlieg je al gauw de lucht in kan ik je zeggen. Gronden is dan niet eens mogelijk. Je bent dan vooral bezig om jezelf op de grond te houden, laat staan dat je kunt wortelen. Nu ik mijn aura voel, kan ik deze ook kleiner maken en mijzelf zo beschermen. En dit werkt razendsnel. Ik heb weer een beschermjas :).

Nu gaat het stukken beter met afsluiten, beschermen en gronden en omgaan/werken met mijn emoties, maar dit was dus niet zo. Dus ja ik begrijp jou wel, en ja jij kan wel NU iets doen. En nee, je boekt niet meteen resultaat. Maar dat is ook helemaal niet de bedoeling! De bedoeling is dat jouw motortje weer aangaat en dat dit je nieuwe pad gaat worden, waarvan je niet meer zo enorm gaat afdrijven of blijft stilstaan. En nee, ik bedoel niet dat je nu als een razende moet rennen, neem juist je tijd. Maar het is wél tijd. Wees dapper en besef dat het dus even kan gaan duren tot je je beter voelt, maar dat iedere bewuste stap die je vanaf nu maakt een goede is :).

Hóe dan?

Je kan wel steeds naar externe informatie zoeken, maar als je het niet weet te transformeren dan heb je er niet zoveel aan. Externe informatie verkrijgen is in mijns inziens goed want het zijn sleutels, maar je moet zelf van binnen de deuren ermee openen..

Help je lichaam van buitenaf, maar ook vanuit binnenuit. Spiritueel oefenenen ziet er voor iedereen anders uit. Er is niet één ding goed, maar wat wel altijd klopt is je innerlijke stem. Als je die wil horen moet je stil zijn. Door meditatie kan je dit bereiken. Als je daarmee je energie wil transformeren, kan je bijvoorbeeld yoga’en, dansen of zwemmen. Doe wat goed voelt voor jou en doe het!  Zorg dat je bij je innerlijke stem blijft, want zij weet altijd wat goed is voor je, je hoeft enkel naar haar te luisteren.

Jouw proces

Je innerlijke stem kan jouw koers bepalen. Als je met jouw flow meegaat, geeft dat een stuk meer vrijheid en ruimte. Het leven leidt jou dan, in plaats van dat jij het leven krampachtig probeert vorm te geven.

Wat een vermoeiende taak was het om 100 ballen in de lucht te houden. En zodra er een paar vielen, zakte de moed me in de schoenen. Ik heb nu alle ballen laten vallen, en beweeg me voort vanuit de ruimte die ontstaat. Zie je het voor je? Als ik niet meer naar de ballen kijk, kan ik veel meer om me heen zien. De tunnelvisie verdwijnt. Ik wil JOU uitdagen om ook de ballen op te bergen en gewoon eens te kijken wat je ziet. Leven vanuit je intuïtie en de opdrachten gaan zien die voor jou specifiek op maat gemaakt zijn. Hoe ziet jouw innerlijke wereld eruit? Kijk maar eens goed.

Staar je niet blind op je einddoel, de weg erheen is mìnstens zo belangrijk weet ik uit ervaring. Al je pijn, schaamte, ellende, frustratie, boosheid en mankementen zijn tegelijkertijd óók jouw sleutels tot je vrijheid en geluk. Het is inderdaad een paradox, want al die pijnen leiden tot geluk. Als je er zo naar kijkt, maakt dat je transformatieproces eigenlijk iets prachtigs. Het is een proces naar iets heel moois. Echtwaar.

Wil je iemand die met jouw proces meekijkt? Die jouw blokkades kan spiegelen? Neem dan eens een kijkje op mijn coachpagina, wellicht kan ik iets voor je betekenen. Ook kan ik je persoonlijk advies geven over supplementen, dit kan via een mini-reading.

Succes! Hoe staat het met jouw proces, laat het hieronder weten! Dit wordt enorm gewaardeerd!

In het volgende artikel geef ik energetische visualisatie-oefeningen mee, die ik mijn clienten ook vaak meegeef. Deze werken als een trein. Onthoud: Jij bent de baas over je lichaam en je lichaam gehoorzaamt. Ze vertelt je vanzelf of het goed voor je is ;).

Namasté

 

 

Leave a Reply

You have to agree to the comment policy.