Collectief Mind

Houd op met jaloers zijn (en hoe je dat doet)

Jaloezie tips

Ik had ooit een vriendin, en bij alles wat een ander deed wat zij niet had maar wel wilde, rolde haar ogen net niet uit haar oogkassen. En wanneer die ogen mooi bleven zitten, kon ik vaak de jaloezie van mijlenver ruiken. Ik ben maar opgehouden met mijn mening te delen over mensen waar ik lof voor had, voordat zij weer groen aanliep. Ik vond het echt irritant, want anderen mensen werken hard voor hun doelen en je weet nooit waar ze vandaan komen. Dus vol minachting naar een ander kijken, is gewoon respectloos en kinderachtig. Het leven is nooit zwart-wit, en waarom kan je niet gewoon blij zijn voor een ander? Dus jaloers zijn? Neen (al kon ik wel bezitterig zijn in een relatie waar ik ook aan mocht werken). Respect en bewondering? Ja! Ik heb namelijk bewondering voor mensen die hun successen achterna gaan. Zij hebben hier dus keihard voor geknokt, want ik weet dondersgoed dat niets komt aanwaaien in het leven. Daarom vind ik het fantastisch als iemand succes behaald. Vooral als mensen hun leerlessen delen met anderen, om ze ook hogerop de ladder te laten komen. Daarbij zegt jouw jaloezie werkelijk niets over de ander, maar alles over waar jíj naar verlangt en wat er in jou losgelaten mag worden.

Als je leert om je afgunst om te zetten in gunst, zal je jouw blokkades ontheffen en ben je zo sneller bij wat je wil bereiken. Winwin!

Jaloezie is een erg beperkende emotie, omdat jouw gevoel nooit over het gehele plaatje van de ander gaat. Je weet namelijk nooit, maar dan ook nooit, waar iemand vandaan komt (vorige levens hierbij bij opgeteld), wat iemand hier komt doen op aarde én wat iemand allemaal heeft doorstaan om te komen waar hij/zij is. Respecteer dat! Door uit te zoomen op een situatie van een ander, krijg je ook een breder perspectief op je eigen pad en tijdlijn. Zo kan je weer doorlopen op jouw persoonlijke pad.

Wat is jaloezie?

Voordat je doorloopt, en je jaloezie daadwerkelijk kunt transformeren in positieve actie, is het eerst uitermate belangrijk om als eerste deze emotie te ontleden. Want wat is jaloezie nou eigenlijk? Is het meer dan een lage eigenwaarde hebben? Meer dan iemand iets niet gunnen?

Ja. Het is namelijk een diep en verborgen verlangen in jou. Want als je jaloers bent, wil je iets hebben dat je nu niet hebt (en een ander wel heeft, en dit gemis in jou spiegelt).

De tweede stap is om jezelf het volgende af te vragen: waarop ben je eigenlijk precies jaloers? Als iemand de baan heeft die jij dolgraag zou willen, is het dan die baan? Of ben je bang om zelf stappen richting het onbekende te ondernemen? Denk je dat je het niet kan? (Jaloezie kan natuurlijk ook over karaktereigenschappen gaan, als iemand bijvoorbeeld erg sociaal lijkt en jij vindt dat je dat niet bent, of over het fysieke bijvoorbeeld dat je iemand anders lichaam mooier vindt. Je vindt jezelf dan dus niet goed genoeg).

Besef dus goed dat jouw jaloezie/afgunst niets meer dan een verlangen. Het betekent namelijk dat ook jij je dromen achterna mag gaan (en hierbij mag accepteren wat je niet kunt veranderen). Onderzoek dus wat onder je jaloezie/afgunst ligt.

Conclusie:
Als je jaloers bent, borrelt er een emotie op. Dit noemen we jaloezie, maar in feite is het onzekerheid. Je bent onzeker,
omdat je je vergelijkt met iemand die heeft of kan wat jij wil hebben of kunnen. Diegene confronteert dus een verlangen in jou wat in jou eruit gelaten mag worden. Ontleed dat verlangen.

Oplossing

Nu je weet dat jaloezie niets meer is dan een brandend verlangen in jou, kan je dit verlangen helder maken en omzetten in actie.

Kijk ten eerste goed om je heen. Hoe doen anderen hetgeen wat jij ook wil doen? Probeer hierbij emoties los te koppelen van je ratio, en anderen als inspiratie te zien om zelf hogerop de ladder te klimmen. Blijf dus rationeel denken, en probeer niet te handelen vanuit de emoties die je erbij voelt (laat ze er gewoon zijn, of transformeer ze door middel van yoga en meditatie).

Bij het vorige kopje heb je bedacht waar je precies jaloers op bent. Daarom is de volgende stap om te bedenken: wát je precies wil. Wil je die baan die je vriendin ook heeft? Wil je succes in je werk? Of je passie vinden/volgen? Vrijheid in je werk? Probeer die boodschap eruit te halen voor jezelf, en zet deze dromen om in doelen. Probeer nu de focus van de ander naar jezelf te halen, zodat je ook hetgeen wat je wil hebben creëert voor jezelf. Welke stap kun je vandaag nog zetten om deze doelen te behalen?

Zet iedere dag stappen richting jouw doel. Besef hierbij dat het een proces is, dat precies op het juiste tempo verloopt.

Conclusie:
Zet vandaag nog die stap naar jouw vrijheid, dromen, liefde, geld, ambities en ontspanning. Houd hierbij de focus in het nu en op jezelf, en niet op de uitkomst of de tijd.

Wie zaait zal oogsten

De oplossing ligt dus dichter bij dan je denkt. En in plaats van naar een ander te staren omdat zijn/haar tuin er beter bij ligt (en even vergeten dat diegene ook moet zaaien om te oogsten, en wellicht gewoon erg goed zijn tuin verzorgt), is het tijd om je eigen tuintje eens onder handen te nemen. Want, wie zaait zal oogsten. Heb geduld, zaai die zaden en laat het aan de natuur over wanneer ze bloeien.

Kom je hier alleen niet uit, dan kan je dit altijd samen met iemand doen. Denk hierbij aan een coach, een vriend/vriendin of trek de stoute schoenen aan en vertel diegene op wie je jaloers bent dat je dat bent (zonder vingers te wijzen). Dan zie je misschien dat je ook een ideaal plaatje in je hoofd hebt gemaakt, en niks alleen maar een sprookje is. Misschien kunnen jullie samen uitzoomen op jouw situatie en kan diegene jou helpen om stappen te maken.

Tot slot: plaats niemand op een voetstuk (dus ook jezelf niet), want we zijn in essentie allemaal gelijk en hier op aarde om elkaar naar een hoger level te helpen. De bewustwording van deze gelijkwaardigheid is de sleutel voor ontspanning/connectie/blij zijn voor een ander én succes (in de breedste zin des woords). Wat een ander namelijk kan, kun jij dus ook bereiken. Het universum werkt namelijk mét ons, en niet tegen ons.

Conclusie:
Jaloers zijn is dus zo slecht nog niet, omdat het als een schop onder je kont dient om te gaan doen wat je écht wil gaan doen. Het is belangrijk hierbij een focus te behouden op jezelf! Dus: voel je emoties, onderzoek je jaloezie en het verlangen dat hieronder schuilt. Schakel eventueel hulp in, en kom in actie! In actie komen is namelijk hét begin van de oplossing.

Haal uit je jaloezie dus positieve energie, om te krijgen wat je wil. Het universum zal je moed belonen.

 

 

Over Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.

Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een aarde én watertype, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei perfecties en imperfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.

Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met de hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, en nodig jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light.

💙

Leave a Reply

You have to agree to the comment policy.