Gastblog Mind

Gastblog: Je hebt altijd een keuze

Eveline Druncks

Eveline Druncks

‘In dit artikel deel ik het verhaal over het keerpunt in mijn leven. En vertel ik met welke vier regels ik voor meer balans en een veerkrachtige mindset zorg.’

Nog geen drie jaar geleden belde ik op mijn 23e verjaardag huilend naar mijn vader om hem te vertellen dat ik diep van binnen heel ongelukkig was. Achteraf gezien was dat een keerpunt in mijn leven. Door actief aan mijn mindset te werken ben ik getransformeerd van reactief slachtoffer in een proactieve ondernemer. Nu kan ik welgemeend zeggen dat ik me heel gelukkig voel!

Falen

Mijn HBO studie heb ik tot mijn derde leerjaar als heel zwaar ervaren. Ik studeerde ICT&Media Design, maar ik kon niet goed programmeren. Ondanks alle lessen, bijlessen en steun van studiegenoten kreeg ik de stof niet onder de knie. Dat had een jaar studievertraging en een licht minderwaardigheidscomplex tot gevolg.

Iedere schooldag had ik het gevoel dat ik faalde. Ik wilde stoppen met mijn opleiding, maar ik durfde niet. De studieschuld, het gebrek aan toekomstperspectief en de angst voor oordelen van anderen hielden me tegen. Mijn onvoldoendes en studievertraging probeerde ik te compenseren. Hard werken, veel sparen en een auto voor de deur mochten niet baten. Diep van binnen voelde ik me ongelukkig.

In mijn derde leerjaar ging ik fulltime stage lopen bij een hele leuke afdeling. Ik voelde me al snel een volwaardig collega en bruiste van de energie omdat ik kon bijdragen. Helaas zou ik na die leuke stage weer terug de schoolbanken in moeten en dan zou ik weer dagelijks met mijn falen geconfronteerd worden. Deze realisatie kwam hard binnen op 17 november 2015, mijn 23e verjaardag. Op die verjaardag lag ik zwak, ziek en misselijk op de bank. Mijn vriend had de hele dag voor me gezorgd, maar ik wilde het liefst lekker even alleen thuis zijn. Daarom stuurde ik hem naar zijn rugby-training (“Weet je het zeker? Ik kan gewoon afbellen” “Ja-ha, ga nou maar. Ik weet het zeker!”). Verjaardagen zijn voor mij – net als starten na een vakantie of oud&nieuw – een moment van reflectie. In mijn eentje op de bank voelde het alsof er een vergrootglas op mijn falen gelegd werd. Opeens kon ik mijn ongelukkige gevoel niet verstoppen. Ook niet met mijn leuke stage, spaargeld, knusse appartementje, lieve vriend of sociale leven.

Verdriet

Eveline Druncks

Het verdriet wat ik toen voelde ging zó diep dat het bijna fysiek pijn deed. Ik begon te huilen en kon bijna niet stoppen. Ik had me vaker zo verdrietig gevoeld en van zulke momenten moest ik dan een paar dagen, soms weken, bijkomen. Maar dit keer besloot ik dat ik het niet zo ver wilde laten komen. Daarom belde ik huilend naar mijn vader om hem te vertellen dat ik zo ongelukkig was. Uit ons gesprek kwam dat ik beter kon stoppen met mijn studie. Dat luchtte enorm op. Misschien is een papiertje beter dan geen papiertje, maar niet als het studeren ten kosten van jezelf gaat.

Keuze

In de weken na die verdrietige verjaardag heb ik heel veel tijd en ruimte voor mezelf genomen – en gekregen. Ik bleef aan het werk bij mijn stageadres en moest van mijn stagebegeleider beloven dat ik alleen nog dingen zou doen die ík leuk vond. Ook heb ik heel veel met anderen gepraat. Het was spannend om tegen iedereen te zeggen dat ik ging stoppen met school. Maar mijn keuze werd gerespecteerd en dat gaf me steeds meer zelfvertrouwen, kracht en moed.

‘Ik werk er nog dagelijks aan en maak natuurlijk nog wel eens een fout, gelukkig bén ik dan niet meteen fout.’

Ik realiseerde me het volgende: ik heb altijd een keuze, áltijd. Ondanks de studieschuld, de oordelen, het toekomstperspectief en alle andere dingen die je maar kunt bedenken had ik de keuze om te gaan en te staan waar ik wilde. Om te doen wat ík wil. En die kans heb ik gepakt.

Deze keuze-realisatie veranderde iets in mij. Op het laatste moment besloot ik mijn stage tóch af te ronden en door te gaan met mijn opleiding. Maar ik wist dat er wel iets in mij moest veranderen, dus sprak ik drie dingen hardop met mezelf af. En nu kan ik achteraf zeggen dat ik ook aan nummer vier heb gewerkt, dus bij dezen het lijstje:

  • Je hebt altijd een keuze

Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Wanneer je ‘ik kan niet anders’, ‘ik moet wel’ of ‘zo hoort het nou eenmaal’ zegt, leg je de kracht van jouw beslissing in de handen van iemand anders. Daarom besloot ik me bewust te zijn van het feit dat ik altijd een keuze heb. Dat zorgde ervoor dat ik meer eigenaarschap toonde over mijn eigen leven. En dat gun ik jou ook.

  • Stop met zeiken

Er is niets zo besmettelijk en giftig als zeiken. Ik deed het iedere dag, de hele dag. De les is kut, het weer is kut, het OV is kut, die mensen zijn kut, alles is kut. Zeiken draagt niets bij, dus je kunt er net zo goed mee stoppen. Sindsdien ben ik heel gevoelig voor mensen die zeiken in mijn buurt, dus ik verwijder mij uit zo’n situatie. En als anderen bij mij komen staan om te zeiken, vraag ik ze vriendelijk om dat ergens anders te doen. Herken je dit? Stop dan met zeiken en verwijder giftige mensen uit je omgeving.

  • Ik doe meer van wat ​ik​ leuk vind

Mijn stagebegeleider liet me inzien dat ik niet altijd alles voor een ander hoef te doen. Juist niet. En daarbij: Ik hoef mijzelf niet weg te cijferen om de moeite waard te zijn. Ik mag doen wat ik leuk vind. Dat verdien ik en jij natuurlijk ook.

  • Ik ben liever voor mijzelf

Deze is vast herkenbaar voor veel mensen: onbewust praatte ik mezelf héél erg naar beneden. Te veel, te dik, te dom, te stom, te langzaam, te snel, te lelijk, te kort, te onhandig, te besluiteloos, te impulsief, te lui etcetera. Ik ben nu liever voor mijzelf, want ik kan wel afstand nemen van andere mensen, maar ik zal de rest van mijn leven met mijzelf moeten doen. Daarom kun ik beter mijn eigen beste vriendin worden.

Dus wees lief voor jijzelf. Dit geldt ook voor iedereen. Wees liever voor jezelf, want je bent niet wat je doet. Jij bent omdat je er bent.

Door écht volgens bovenstaande regels te leven veranderde er een hoop dingen in mijn leven. Ik voelde mij geen slachtoffer meer van mijn verleden of het systeem. Ik werd veel pro-actiever en kreeg ook veel meer zelfvertrouwen. Daardoor haalde ik hele hoge cijfers, konden mijn vriend en ik in een fijner appartement wonen, vond ik een hele fijne bijbaan en studeerde ik zelfs met een hoog cijfer af. Nog voordat ik mijn diploma haalde had ik het contract voor mijn fulltime baan al getekend.

Mindset

Het begint dus echt met je mindset. Mindset lijkt iets heel abstracts, maar in de simpelste vorm is het de manier waarop je tegen/over jezelf praat, naar jezelf kijkt en naar de wereld kijkt en hoe we dat doen is altijd selectief, dus waarom niet positief?

Na mijn dieptepunt wat tot uiting kwam op mijn 23ste verjaardag, heb ik met mijn persoonlijke vier regels een begin gemaakt aan het veerkrachtiger maken van mijn mindset. Het is heel simpel, maar dat wil niet zeggen dat het makkelijk is. Ik werk er nog dagelijks aan en maak natuurlijk nog wel eens een fout, gelukkig bén ik dan niet meteen fout, en jij ook niet!

Vond je dit een interessant artikel, dan kun je naar mijn podcast luisteren. De Balans en Impact podcast show is een podcast met een missie: Ondernemende mensen zoals jij helpen om als jouw mooiste zelf op te dagen en vanuit die energie succes bepalen en behalen. Is luisteren niet jouw ding, klik hier om het mini e-book van aflevering 1 gratis te downloaden.

Dit artikel is geschreven door Eveline Druncks, mindset- en marketingcoach.

Wil je Eveline volgen? Dan kan! Volg haar: Instagram TwitterFacebook én in haar Facebookgroep!

 

Over Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.

Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een aarde én watertype, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei perfecties en imperfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.

Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met de hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, en nodig jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light.

💙

Leave a Reply

You have to agree to the comment policy.