Bali, Persoonlijk

De voordelen én nadelen van het wonen op Bali

Als je mij al een tijd volgt op Instagram (leuk, doen!) en op mijn blog her en der, dan weet je dat ik nu drie maanden op Bali vertoef. Het is een droom die ik aan het leven ben, en waarschijnlijk ook een droom van velen om ‘ooit eens in het buitenland te wonen’ (leuk, doen!). Maar net als ieder ander leven op aarde, bestaat ook het leven op Bali uit donkere en lichte kanten, en daar brengt geen palmboom verandering in. Ik beken graag kleur, dus bij dezen voor én nadelen van het wonen op Bali.

Sinds juli ben ik op Bali. Ik heb twee weken in Ubud gewoond en woon nu ongeveer 1,5 maand in Canggu. Verder ben ik in Nusa Penida, Nusa Lembongan, Uluwatu, Sanur, Padang Bai, Sidemen, Nusa Lembognan en Jimbaran geweest.

Bevalt het leven mij hier? Volmondig: JA! Ik geniet iedere dag van mijn leven zonder strakke planning, de cultuur, de bewoners en van de leuke uitstapjes die net even een tikkeltje anders zijn dan een weekendje Texel (ook leuk!).

Als je hier bent wordt al je houvast zonder pardon overboord gekieperd. Zodoende wordt – of je wil of niet – alles losgelaten. Als je wil vasthouden aan het leven in Nederland en je comfortzone, zal het lastig zijn om hier te wonen. Op Bali neemt men het leven zoals het is en improviseren is een must. Er is altijd wel iets wat niet lekker loopt, of gewoon niet loopt. Dus wie Bali wil veranderen naar de westerse normen en waarden of maatstaven kan volgens mij het beste Bali mijden. Maar dat gezegd hebbende, maakt dat het leven op Bali juist een tíkkeltje anders dan het leven in Nederland, wat ik fantastisch vind. Dat geïmproviseerde ‘we leven in het nu’ leven heeft namelijk gigantische voordelen. Al dat gehaaste en gestress glijdt hier na een paar weken als een zware jas van je af.

Bali is een toegankelijk eiland als je daaraan overgeeft. Als plan a niet werkt, heb je nog 25 letters in het alfabet, dus het houdt je creatief ;). Niet dat alles ‘mis’ gaat, maar het is een gestructureerde chaos soms. En soms heb je wel overzicht :). Maar dit zorgt er echt voor dat je met de dag leeft, en zeg nou zelf lukt jou dit echt in Nederland?

Ik heb veel mensen ontmoet die hier ook voor een langere periode verblijven, en gevraagd naar hun ervaring over het wonen op dit eiland. Ook heb ik veel youtube-filmpjes gekeken (ja dit kan best educatief zijn) over dit onderwerp. Mijn ervaring daarbij opgeteld, kom ik uit op de volgende conclusies over het wonen op Bali:

Voordelen

Cultuur

Iets wat Bali uniek maakt is natuurlijk de cultuur van dit eiland. In tegenstelling tot de rest van Indonesië, dat grotendeels moslim is, zijn de meeste bewoners van Bali Hindoeïstisch (ongeveer 93 procent). In de 15de eeuw rukte de Islam op naar Java en werd Bali namelijk een toevluchtsoord voor de Hindoeistische-Boeddhistische bovenlaag van de bevolking.

Dat het Hindoeïsme een centrale rol speelt in het leven van de Balinees, is duidelijk te merken aan de vele offers (canan sang). De offers worden dagelijks bij tempels, op straat, de markt, het vliegveld of bij thuis neergelegd. Ook zie je het geloof terug in de duizenden tempels die het eiland rijk is. Letterlijk overal is de religie terug te vinden. Kunst en cultuur maken namelijk een groot deel uit van het dagelijkse leven van Balinezen, en dat is te gek om dagelijks mee te maken.

ceremonie Bali
Een ceremonie op Bali. © Artem Bali

Verder wordt Bali vaak het eiland der Goden genoemd. De Balinese bevolking uit zijn dankbaarheid namelijk aan de goden door twee maal per dag hen te aanbidden, ze offeren daarbij zelfs hun voeding. Ook eren ze de volle en nieuwe maan en yin en yang (het ‘kwaad’ en het ‘goede’). Dit gebeurt allemaal door middel van ceremonies, die ze ook houden bij verjaardagen, begrafenissen en bruiloften.

Balinezen verwelkomen altijd nieuwsgierige buitenlanders die meer te weten willen komen over hun cultuur. Zo kan je vaak deelnemen aan een ceremonie. Als je op Bali bent, zul je zeker een ceremonie tegenkomen, hele straten worden er voor afgezet. Voor een ceremonie maakt men versieringen en offers van palmbladeren en bloemen, is er veel eten en zijn zowel de mannen als de vrouwen mooi aangekleed. De vrouwen dragen op hun hoofd hoog opgestapelde torens van fruit en zoete eetwaren naar de tempel.

Cultuur Bali
Ceremonie. © Hakan Nural

Ook staat, net als in vele Aziatische landen, het respect voor de mens hoog in het vaandel, en dat is overal voelbaar! Mensen zijn hier in het algemeen ontzettend vriendelijk en lief en staan voor veel open. Hier op Bali hangt een enorme fijne (yin)energie, en het kan niet anders dat je hart opent als je hier bent. Het draait niet niet om kleding, prestaties en geld, maar om cultuur en respect voor de ander. Ook is er weinig tot geen frustratie, stress of haast. Kunnen je je voorstellen hoe dat in Nederland zou zijn? Een dag zonder gezeur, frustratie, geroddel of geklaag? Dacht het ook niet, haha (al is af en toe lekker zeiken gewoon heerlijk en menselijk denk ik).

Eten

Hoe kan het ook anders? Het eten op Bali is iets wat zeker in dit lijstje hoort te staan als je het mij vraagt. Het eten is hier vers, gevarieerd en vaak super lekker.

Balinezen eten drie keer per dag (rode/gele/witte) rijst met groentes tempé/ei/vlees. Verder kan je hier elk soort eten vinden dat je wenst. Zo eet ik de gekste dingen. Wat te denken van een Maleisische vissoep met noodles, gekookt ei en garnalen? Of liever een authentieke nasi met wat vis en groenten? Of toch liever een smoothie-bowl en avocado toast? Het lekkerste fruit en de lekkerste warme gerechten: het is hier allemaal en het is allemaal zoooo goed! De keren dat ik niet lekker heb gegeten zijn echt op één hand te tellen. Bovendien eet ik hier minstens twee keer per dag warm en in Nederland mis ik dat echt.

Geld

Aangezien Balinezen een gemiddeld maandloon van 150 euro verdienen, en het leven hier aanzienlijk goedkoper is, is het niet gek te bedenken dat het voor ons Hollanders hier een walhalla is op financieel gebied. Het is echt een stuk goedkoper en je kan het zo duur maken als je zelf wil. Zo ben ik wel eens voor vijf euro smakelijk de dag doorgekomen, en soms geef ik wat meer uit.

Het ligt er echt aan wat je wil, zo zijn westerse tentjes wel wat duurder uiteraard (Nederlandse prijzen), maar in het algemeen kan je hier echt heel goedkoop leven.

In een (echte) Warung kun je voor 1.50 een heerlijke maaltijd krijgen. En als je keer wil bestellen (doe eens gek) betaal je ongeveer 60 cent aan bezorgkosten..Fooi geven was nog nooit zo makkelijk en Balinezen zijn blij met ieder extraatje :).

Als je hier wil wonen moet je bij huurprijzen gemiddeld denken aan 300/350 euro (exclusief elektriciteit) per maand voor een huis, ligt er natuurlijk aan waar en hoe. Mijn huurprijs is 250 euro, maar heb ook goedkopere huizen en duurdere gezien.

Van die prijzen klapperen je oren toch? Daar heb je nog geen stoeptegel voor tegenwoordig in Nederland.

Digital Nomad cultuur

Digital nomad
Als digital nomad kan je overal werken op Bali

Er zijn veel expats en freelancers die voor langere tijd wonen en werken op Bali. Vooral in Canggu en Ubud heb je veel digital Nomads die je overal kan ontmoeten (verschil weten van werken in Canggu of Ubud? Check dit filmpje). Doordat je veel mensen ziet werken inspireert je dit en creëert dit een goede werkvibe. Daardoor vergeet je niet dat je hier woont en werkt en niet op vakantie bent. Ik heb hier dan ook echt geen vakantiegevoel, alleen op de Nusa-eilanden heb ik dat (eilanden op een paar uur varen vanaf Bali). En dat is top, want zo behoud ik mijn focus en weet ik wat ik hier doe. De mensen die ik hier heb ontmoet hebben vaak ook deze insteek. Ze zijn hardwerkende, creatieve en flexibele ondernemers. Doordeweeks werken en in het weekend bijvoorbeeld surfen/uit(stapjes)/of reizen.

Ook heb je hier veel coworking spaces, waar je goede wifi, werkplekken hebt en andere mensen ontmoet die hetzelfde doen als jij. Hier worden met regelmaat uitstapjes (sporten, eten, yoga) gefixt dus voor ieder wat wils!

Ik werk niet in een coworking space. Ze zijn best prijzig en ik hoef geen uitstapjes met hele groepen. Ik werk vaak in een cafeetje – met goede airco en lekker eten -, of thuis. En ook ik leer genoeg mensen kennen (Instagram, Tinder of in het echt) en dat vind ik leuker dan zo’n bij elkaar geraapt groepie.

De digitale cultuur hier is dus overal te vinden, maar de meesten mensen zitten in Ubud (eat/pray/love) of Canggu (surf/chill). De  digitalnomad-cultuur gemengd met de Balinese cultuur is precies wat op dit moment bij mij past.

Natuur

Wie naar Bali gaat, gaat natuurlijk ook hierheen voor de natuur. Het is hier PRACHTIG en ik kijk iedere dag mijn ogen uit. Het eiland biedt voor ieder wat wils op dit gebied. Dicht begroeide jungles, groene rijstvelden en de prachtige (zwarte) stranden met de hoogste golven, je kan het allemaal vinden op Bali.

Bali is echt prachtig. Soms denk ik dat ik de hemel heb gevonden. Het is mooi, en dan nóg mooier. Ubud (jungle), Sidemen (jungle), Jimbaran (vissersdorpje), Nusa Penida (te mooi eiland), Canggu (mooie stranden) en Lembognan (te mooi eiland met meest prachtige natuur), waren de plekken die er wat mij betreft uitsprongen qua natuur.

Je kijkt op Bali altijd je ogen uit en je leeft non-stop in de natuur. Zo ben je zo op het strand, kan je zo een rijstveld in, kan je in Ubud lekker in de jungle leven of maak je een te gekke scooter rit naar het noorden of oosten van het eiland, waar je aapjes onderweg tegenkomt.

Aapje. © Christoffer Zack
Nusa Penida KelingKing Beach. © Iswanto Arif
Sidemen © Justin kauffman

Massages

Allerlei soorten massages worden hier overal aangeboden en zijn vaak erg goed. Voor ongeveer 9 euro heb je bijvoorbeeld een deep tissue massage, waarbij de masseur onder andere over je rug loopt. Dit is een erg harde massage en I love it. Ongeveer twee à drie keer per week neem ik een massage. Ontzettend heilzaam en de dag erna voel ik mij vaak herboren. Do I need to say more?

Nadelen (en/of uitdagingen)

Visum

Wie op Bali wil verblijven voor een langere tijd heeft een visum nodig. Een visum aanvragen kan veel gedoe zijn, maar een agent kan het ook regelen voor jou.

Ik heb mijn visum een paar maanden voor vertrek aangevraagd bij de ambassade in Den Haag (veel gedoe en geld) en heb uiteindelijk deze moeten omzetten naar een ander visum..

Andere optie is om op het vliegveld een visum on arrival te kopen (alleen te betalen met 35 USD dollar). Dit is een toeristen visum voor 30 dagen. Als je deze hebt gekocht kan je 30 dagen verblijven in Indonesië. Als je langer wilt blijven zul je deze maandelijks moeten verlengen. Dit kan dus via een agent, kosten verschillen enorm (je kunt mij contacten voor een goede). Reken ongeveer op 60 euro voor een visum en voor maandelijks verlengen 45 euro. Ook moet je foto’s maken en vingerafdrukken, maar voor de rest regelt de agent alles. Het kan ook goedkoper, maar dan moet je wel drie keer per maand zelf naar één van de immigratiekantoren op Bali. Dit kost veel tijd en moeite, maar je bespaart wel wat geld.

De overheid hier is erg streng, dus zorg dat je op tijd bent met je visum. Zo ongeveer twee weken voor verloop moet je deze op Bali weer verlengen.

Het visum is een nadeel voor mij omdat je toch iedere maand wat geld kwijt bent, het sowieso wat geregel is en een visum voor langere tijd bijna niet aan te komen is (dus je bent er iedere maand mee bezig).

Hygiëne

Bali Belly, wie kent het niet? Het houdt een overstuurde buik of diarree in. Ook ik heb er een aantal keer van mogen proeven (haha), en iedereen die ik heb leren kennen hier ook. Balinezen nemen het niet zo nauw met hygiene. Het is niet super vies hier, maar Balinezen wassen wel hun keukengerei af met koud water en wassen vaak hun groenten met kraanwater (dat je niet kan drinken). Zij zijn dat gewend, wij niet. Dus schijten zal je.

Reken sowieso maar op diarree en krampen de eerste weken dat je hier bent. Daarna zijn je darmen gewend aan de bacteriën, en zul je weer een normale stoelgang hebben (is in ieder geval mijn ervaring).

Ook het kledingwassen is niet altijd heel hygiënisch. Balinezen wassen vaak met koud water en daarom heb je niet altijd frisse kleren als je ze hebt laten wassen. Maar niet altijd hoor, soms ruikt het ook heerlijk.

De mensen hier zijn wel fris. Zo wassen ze zich minstens twee keer per dag en ik ben nog geen stinkende Balinees tegengekomen.

Verder ruikt het op Bali vaak lekker naar wierrook, die ze gebruiken voor de offers :).

Ongedierte

Wie naar Bali gaat moet dealen met veel (on)gedierte. Naast de hoeveel muggen die je altijd steken – zo irritant! – zul je ongetwijfeld een kakkerlak, slang, mieren, ratten en/of hagedissen tegenkomen. Ook zijn er overal gekko’s, maar deze zijn super lief haha.

Als ik thuis een paar seconde iets laat liggen van voedsel, zelfs een korreltje brood, schieten er duizenden mieren er naar toe. Waar ze vandaan komen is me een raadsel. Alsof ze de hele tijd glurend van een afstand wachten op dat moment van dé broodkruimel. Vervolgens gaan ze met zijn allen op dat stukje kruimel af, best hilarisch. Wil je dit niet, bewaar dan alles in de koelkast en ruim alles meteen op.

Kroeskop

Doordat het water op Bali veel kalk en veel bacteriën bevat, is het onvermijdelijk dat je een groot vogelnest op je hoofd zult creëren. Het beestje (haha) heeft zelfs een naam: Bali hair.

Mijn haar is (vooral halverwege) dood, droog en kapot. Gelukkig heb je veel kappers (zelfs een Rob Peetoom, hilarisch en hier heel goedkoop), die haarmaskers en behandelingen aanbieden, zodat dat stro-haar twee dagen glanzend is.

Je kan je er beter bij neerleggen. Op Bali heb je gewoon een kroeskop, niet veel aan te doen. Of noem het gewoon hip surfhaar ;).

[note: ik heb inmiddels flink veel kokosolie in mijn haar gedaan en sindsdien is het weer een stuk gezonder; Tip ;)]

Elektriciteit

Elektriciteit koop je hier in de supermarkt (als je in een lokaal huis woont zoals ik), haha. Ja, je gaat hier echt terug in de tijd. Je koopt prepaid tegoed en als dit op is koop je een nieuwe.

Voor mij was dit redelijk wennen, waardoor ik een week geleden ineens zonder stroom zat. Ik let nu wel nog meer op het gebruik van elektriciteit dus het is zeker een goed systeem. Als het op is is het op. Wat nou milieu-onvriendelijk? ;).

Mensen komen en gaan

Ik ben alleen gekomen op Bali en heb al heel veel leuke mensen ontmoet. Het onoverkoombare is dat de meeste mensen vaak weer weggaan (of ik zelf, heb best wat afgereisd). Niet allemaal, heb dus ook mensen ontmoet die langere tijd hier zijn net als ik.

Ik vind het geen probleem om elkaar een korte tijd te kennen. Het heeft ook wel wat als je elkaar een korte tijd meemaakt, zo sla je wat fases in een vriendschap over en heb je meteen een hechte band. En hallo je bent op Bali, dus je kan de meest toffe activiteiten doen.

Ik vind het dan ook niet heel erg. Je ontmoet hier zoveel mensen, ze komen en gaan (of jij) maar dat heeft echt zijn charme dus, vind ik.

Jammer is wel dat korte romances vaak ook kort blijven. Zo had ik een ‘vakantievriendje’ (net als vroeger op de camping in Frankrijk). Hij was hier op vakantie en we hebben een stuk samen gereisd. We hadden een leuke tijd. Mega gezellig en meteen een diepe band, en nu is hij weer weg. Jammer, maar ook weer niet. Het is wat het is! Bovendien vind ik het alleen ook wel weer lekker 8-). Focus!

Thuisfront

Ik heb nul last van heimwee (tot nu toe). Ik heb hele goede vriendschappen in Nederland, en ik spreek mijn vrienden ook veel. Dus voor mij blijft de band hetzelfde. Ik ben al eerder verhuisd naar een andere stad (van Amsterdam naar Rotterdam) en zodoende zag ik mijn goede vrienden ook een stuk minder, maar dit maakte echt nul verschil uit. En als ik ze zag, was het altijd reuze gezellig :). Nu ben ik me er van bewust dat Bali íéts verder ligt dan Rotterdam, maar ook dit heeft wel wat. Alles wordt juist dieper, je krijgt een goed beeld van je leven in Nederland en ik ben nog nooit zo helder geweest. Alles krijgt meer betekenis ofzo (of misschien voor mij alleen, haha).

Met mijn ouders is de band alleen maar versterkt en ik mis eigenlijk niemand. Natuurlijk had ik graag mijn verjaardag gevierd met mijn beste vrienden en ouders en de kerstdagen zullen ook wel anders zijn (al had ik daar stiekem echt een hekel aan in Nederland). Dus nah, voor mij geen issue.

Ook Oud en nieuw kan me eigenlijk gestolen worden, dus ik mis (oke na drie luttele maanden) niets aan Nederland. Ja, wel het knullige op een bank liggen met een dekentje, pepernoten en een wijntje en GOEDE muziekboxen of een goed feestje. Maar dat trekt me nét niet terug naar Nederland, zeg maar ;).

Maar ik kan me voorstellen dat je wanneer je een langere tijd in het buitenland woont, heimwee naar het thuisfront een dingetje kan zijn. Maar een goed excuus om je vrienden en familie over te laten komen en een goed feestje op Bali te vieren of zelf een retourtje te boeken.

Als je verhuist naar Bali moet je goed op jezelf kunnen zijn, anders wordt het wel lastig denk ik. Ik heb erg veel ruimte nodig een ik vind alleen reizen/wonen echt heer-lijk. Ik kom alleen tot rust en laad me zelf zodoende op, ook werk ik zo het beste. Als ik iemand wil zien is er altijd wel een vriend/of vriendin hier, of mijn nieuwe kat Harry ;). Buiten dat zijn er zoveel leuke mensen hier, ik ben hier vaker onder de mensen dan in Nederland. Daar cocoon ik toch meer (zeker tijdens een relatie en in de herfst/winter).

Gebrek aan seizoenen

Over de herfst gesproken, dit mis ik wel erg! Geen seizoenen vind ik niet leuk. Ik houd erg van de seizoenen en alleen maar hetzelfde weer vind ik vreselijk oppervlakkig. Bovendien is het soms zo warm en benauwd, dat is gewoon niet lekker meer. En wie wil er nou een zomerse kerst? Nee, aan mij is dit niet besteed, maar je zult me niet horen zeuren. De herfst en winter maak ik vast wel weer een keer mee 🙂 (geniet van de herfst jij!).

Verkeer

Ja, deze kan echt niet ontbreken. Aangezien je geen treinen, metro’s of tram hebt op Bali en bijna niemand fietst (want te warm) rijdt IEDEREEN op een scooter. Kinderen van drie, opa’s oma’s iedereen lijkt scooter te rijden en met zijn vieren op scooter is ook geen probleem. Hierdoor is er altijd traffic jam, en een hele hoop uitlaatgassen in de lucht. Denk niet dat mijn longen echt vooruit gaan op Bali haha.

Als je volgens google maps één uur onderweg bent naar een andere stad, tel er dan gerust een uur of twee bij op. Er is altijd veel file en teveel scooters en auto’s. Best kut, mja wat doe je eraan? Zodra ze een metro zouden bouwen zou dit eiland in het water vallen denk ik haha.

Het is echt een must als je hier langere tijd verblijft om een scooter te hebben, of je nou wil of niet. Ze hebben wel bussen, maar daar wil je niet in geloof me ;). Steeds een taxi pakken tikt ook aardig aan, maar dat leer je allemaal wel als je hier bent.

Ik heb de eerste twee maanden niet gereden (achterop bij vrienden, veel wandelen en (scooter)taxi’s) en nu rijd ik zelfverzekerd en goed (5 km p/u).

Natuur Bali
© Eirik Skarstein

Dierenleed

Dat de tijd hier stil lijkt te staan, is zeker te merken op het gebied hoe er met dieren wordt omgegaan. Natuurlijk zijn Balinezen lief en hebben ze respect, maar ze hebben ook een gebrek aan kennis op dit gebied.

Dieren worden gebruikt voor toerisme, en volgens World Animal Protectionis is dit een ware hel voor ze . Volgens deze organisatie is het op Bali verschrikkelijk voor olifanten, tijgers en dolfijnen. Ga hier daarom nooit naar een show of een dierenpark. De dieren die hier ‘werken’ worden vreselijk mishandeld en vaak gedrogeerd. Zie het als onkunde, Balinezen hebben dit niet geleerd dat het ‘fout’ is.

Ook zijn er ontiegelijk veel zwerfdieren (voornamelijk honden en katten) waar niemand op straat naar omkijkt. Deze zijn er vaak heel slecht aan toe. Gelukkig zijn er veel vrijwilligersorganisaties die zich bekommeren om deze dieren.

Plastic

Ja, deze kennen we nou wel. Er is ontiegelijk veel plastic op Bali en natúúrlijk is dit echt een enorm probleem over de hele wereld. MAAR. Er wordt al het een en het ander aan gedaan hier om Bali plastic-vrij te krijgen. Zo krijg je in ieder hip tentje hier in Canggu tasjes gemaakt van gerecycled spul, zijn rietjes vaak van bamboe en wordt er altijd gevraagd of je plastic wil. Mensen zijn hier steeds meer op de hoogte van het milieuprobleem.

Ik let op het gebruik van plastic en gooi nooit iets op de grond (duh) maar verder bemoei ik me hier niet echt mee. Ben helaas geen milieuactivist, maar goed dat hoef je ook niet te zijn om te zien dat er echt veel plastic ligt. Ook dit heeft met onkunde te maken, Balinezen wisten niet beter maar ik merk echt dat daar langzaam verandering inkomt, althans onder de Balinezen die ik ontmoet dan. Gelukkig zijn er ook steeds meer organisaties die zich inzetten voor een plastic-vrij Bali.

Dit was het lijstje even voor nu. Er zijn er vast wel meer voor-en nadelen waar ik nu niet op kom, maar je zit zeker niet te wachten op nog meer tekst nu ;).

Ben jij wel eens op Bali geweest? En zou je daar kunnen en/of willen wonen? En wat lijkt jou leuk en minder leuk daaraan? Laat het weten hieronder in de comments, dit wordt sowieso erg gewaardeerd en je krijgt altijd een leuk berichtje terug :).

Namasté!

7 thoughts on “De voordelen én nadelen van het wonen op Bali

 1. Wat leuk Suze om dit te lezen! Ik krijg zin om ook daar een paar maanden te wonen. Waar ik wel benieuwd naar ben: waar leef je van? Heb je gespaard voor deze reis of schrijf je als freelancer artikelen? Ik lees je blogs in ieder geval met heeeeeel veel plezier!!!

  1. Hi Pien!! Wat leuk om af en toe wat van je te horen! Ja jouw land he 🙂 Zou zo te gek zijn als je keer langs komt!!! Misschien met de kids of met Isha! Ik ben hier tot en met februari!

   Ik leef van freelance opdrachten idd (ook vaste opdrachtgevers), deze blog (samenwerkingen) en ik coach HSP’ers! Ik verdien genoeg voor hier, want het is hier stukken goedkoper dan in Nederland. En voor een ticket had ik gespaard! Oooo Pien als je komt laat me weten! Ik ga in februari trouwens drie maanden op het land werken in Australie om even flink wat te verdienen! Dan reizen daar of terug naar Bali:). Hoe is het met jullie? Heel veel liefs. X

  2. Er staat trouwens nous2.nl bij je website, denk virusje? want die site laadt niet..klinkt ook niet als een website van jou. Miss even checken! en je ip-adres kende mijn laptop niet, hij zag je als spam. Dacht meld het even! X!

 2. Ahhh vet leuk stuk. Ik wil ook naar Bali met mijn vriend, welke plekken kan je aanraden daar?? Wij gaan sowieso in oktober er heen voor een vakantie, lijkt het je leuk dan koffie te doen? Contact je nog wel even via instagram ook. X Lisette

 3. Leuk om je blog te lezen!
  Ik ben net 4 dagen terug uit Bali na een vakantie van 3 welen met vriend en zoontje.
  Ik heb nog nooit gehad wat ik nu heb, normaal wil ik na een week vakantie wel weet naar huis…. maar ik wilde niet weg uit Bali! Ik mis het eiland zo erg, de sfeer, het eten en gewoon alles! Kan wel huilen haha.
  Ik zit serieus te overwegen om er voor een tijdje heen te gaan…. maar daar komt natuurlijk heel veel bij kijken, zeker met een relatie en een zoontje van net 1.
  Maar wie weet!
  Liefs 🙂

  1. Hi Sifra! Thanks voor je comment! Ah het bekende Bali virus ;)! Ja het is fijn, maar heel Azië is te gek!!! Ben je al naar meer landen geweest in Azië? Ik vond Thailand ook zo fijn, misschien zelfs nog net iets leuker dan Bali. Japan en Sri Lanka staan ook hoog op mijn lijstje! En waar zijn jullie op Bali geweest? X

Leave a Reply

You have to agree to the comment policy.