Hoe leidt je een creatief leven vol inspiratie? Hermsen denkt dat het onmisbare ingredi√ęnt daarvoor ook rust is. In haar boek Stil de tijd (2010) biedt ze daarom nieuwe idee√ęn voor een nieuwe en langzame toekomst. Dat doet ze door middel van een uitgebreide lijst met opgenomen¬†initiatieven, die allemaal op een bepaalde manier een nieuw en hoopvol begin zijn.

In haar boek benoemt Hermsen onder andere het pleidooi van Hannah Arendt-scholen. Op deze school zal een docent hierbij de lesstof overdragen door het te vertellen. Hierbij wordt dus niet gewerkt met boeken en/of digitale schermen. Arendt noemt dat: ‘denken, dromen, leren, verdiepen, verbeelden en luisteren naar docenten die mooie verhalen vertellen.’ Door het zover mogelijk terugdraaien van technologische ontwikkelingen en meer te focussen op¬†cognitieve, creatieve en sociale vaardigheden, leren kinderen op die manier om kritisch na te denken. Ook leren ze solidair met elkaar te leven, en hoe ze duurzaam met de wereld om kunnen gaan. Het is nog niet te laat voor deze nieuwe (oude) tijd, maar ‚Äėde tijd dringt om nieuwe wegen in te slaan‚Äô, aldus Hermsen.

[note: Green School Bali¬†is een goed voorbeeld van zo’n school.]

Succes

Kunnen we nieuwe wegen inslaan, als we anno nu zo gefixeerd zijn op succes en prestatie? Succes is namelijk iets waar we allemaal naar lijken te streven in de westerse wereld. Je hebt alleen pas écht succes, als je de klok en je innerlijke tijd in verhouding tot elkaar laat leven. Vaar dus mee met je innerlijke stroom, en versterk op die manier de band met je innerlijke tijd. Dan ben je een mens die zich niet laat terugroepen tot een wezen dat zich enkel tot de kloktijd verhoudt. Als je op die manier bewust leeft met je innerlijke tijd, dan voel je dat je bestaat.

Als je afgestudeerd bent op je 28ste is dat nog steeds een overwinning. En je eerste besteller schrijven (na heel veel afwijzingen te hebben gehad) op je 32ste, over een jongen genaamd Harry Potter, wat denk jij?

Laat je dus absoluut niet opjagen door andere tijdlijnen, en word bewust van je eigen tijdbalk. En onthoud:¬†‚ÄúNot¬†everything¬†we¬†count counts, and¬†not everything¬†that¬†counts¬†can be¬†counted.‚ÄĚ