Betoog Collectief

Ben ik tegen vaccinaties?

Over de Zwarte-Piet-. Michael Jackson -, Vegan -, HSP-, Greta-, enweetiknogwatmeer-discussies weten we allemaal het volgende: wie zijn mond houdt, blijft ongedeerd. Wie zijn mening verkondigt wordt neergestoken, en wie geluk heeft slingert ertussendoor. Op die manier zijn we vooral bezig met kampjes vormen en precies niet met de inhoud van deze bewegingen.

Ik verbaas me al jaren over deze kampen, waarvan er in Nederland twee van lijken te zijn: de Ja-kamp en de Nee-kamp. In mijn ogen gaan veel discussies over gevoelige thema’s dan ook op dezelfde manier, en om die reden heb ik dezelfde mening erover: beide partijen zijn vaak net zo extreem, opdringerig en destructief.

Neem het gezellige thema vaccinaties. Ondanks het gebrek aan kinderen, lees ik mij al jaren in over dit onderwerp, omdat ik het interessant en fijn vind om mijn keuzes – of ze nou in de toekomst liggen of niet- te baseren op gegronde informatie. Vragen als: Wil ik überhaupt kinderen? Waar op deze wereld? Wil ik ze vaccineren? Wat voor school vind ik fijn voor kinderen? Wil ik veganistisch leven? En geef ik mijn kinderen dan wel vlees? Waarom wel, waarom niet?, poppen regelmatig in mij op. Om mijn mening te vormen, verdiep ik mij eerst in deze onderwerpen. En zo dus ook over vaccinaties.

Om onderzoek te verrichten zoek ik wetenschappelijke artikelen op internet, lees ik jarenlang mee op Facebookgroepen over dit thema, en bekijk ik ook ervaringen die andere mensen hebben met vaccinaties. Hierbij laten mijn Friese genen mij nooit in de steek, en blijf ik dus een nuchtere kijk behouden dat zich in deze kwestie praktisch zo uit:  ik zoek onderzoek over vaccinaties, lees de voor- en tegens, zet mijzelf bij geen enkele groep en kam de nodige informatie voor eruit. Dan ga ik weer verder met mijn leven, en zo kabbelt dit al een aantal jaren voort.

Na die jaren kan ik stellen dat ik beide kanten van voor-en tegenstander van vaccinaties heb afgetast, en nog geen eindconclusie voor mijzelf heb. Wel heb ik veel geleerd over het onderwerp. Zo weet ik wat voor ingrediënten in vaccinaties kunnen voorkomen, waaronder aluminiumfolie, en wat voor effect dat kan hebben op een menselijk lichaam. Ik begrijp dat niet ieder menselijk lichaam van die stof hinder van ondervindt, en dat hoge concentraties (aangetroffen in de hersens) ook vrij gemakkelijk te ontstoren zijn bij een homeopaat of via andere wegen mochten er wel klachten zijn.

Ook weet ik het verschil tussen het aantal vaccinaties dat kinderen van mijn generatie ontving, en de generatie van nu krijgt. Kinderen van nu krijgen namelijk veel meer vaccinaties dan kinderen die rond 1980 geboren zijn. Best gek vind ik dat, en daarbij krijg ik de behoefte om te weten waarom dat zo is. Daar heb ik nog geen antwoord op gevonden.

Verder lees ik dat veel mensen een negatieve ervaring hebben met vaccineren, tegelijkertijd ook dat veel ouders van kinderen geen klachten ervaren. Ik snap ook dat welke symptomen dan ook, niet enkel af hoeven te hangen van vaccineren, tegelijkertijd leg ik alle symptomen en ervaringen van mensen met klachten naast elkaar om overeenkomsten te zien. Ook ben ik op de hoogte van dat Nederlandse opvang ongevaccineerde kinderen weigert, hoe de politiek denkt over deze kwestie en nog wel meer. Kortom elke stem hoor ik en vind ik belangrijk.

Het hele verhaal lijkt dus niet zo zwart-wit, toch wordt deze wel zo geuit in de kranten, politiek en RIVM. Deze eenzijdigheid komt op dit moment mijns inziens van beide kanten. Daar houd ik niet zo van. Tegelijkertijd denk ik dat iedere gevoelige discussie eenzijdig en heftig start, om daarna met zijn allen ergens in het midden uit te komen, of in het verdomhoekje neergezet te worden. Ik hoop dat mensen doorlopen en zelf wat meepakken van links én van rechts, daarbij hun zwaard en beulsknoop achter zich laten, en een balans hierin kunnen vinden.

Toch hebben heel veel mensen het daar moeilijk mee, dat weet ik. Uit angst voor scheve gezichten kiezen veel mensen daarom om helemaal geen mening te vormen, of deze voor zich te houden. De tegenpartij die wel verandering wil, lijkt zich te moeten overschreeuwen wat alleen maar nog meer resulteert in demping of oorlog aan de overkant. Om die oorlog achter ons te laten (of beter nog: te voorkomen), pleit ik ervoor dat mensen zélf nadenken, en iedereen naast elkaar mag bestaan met welke mening dan ook.

Ik ben hier dus niet om mensen te overtuigen, of af te stoten op grond van hun meningen. Mijn missie is om mensen informatie te verstrekken over beide kanten in een verhaal en laten zien dat mensen zelf een visie mogen maken gebaseerd op meerdere standpunten, en daarbij ook op hun eigen gevoel mogen vertrouwen. Je hersens en je hart gebruiken dus. Dokters blindelings vertrouwen vind ik niet meer van deze tijd, als je ziet hoeveel mensen ziek zijn en klachten hebben. Zelf ook (wetenschappelijk) onderzoek doen, en je dus niet enkel laten leiden door doktoren, het RIVM, de politiek of wie dan ook, vind ik meer van deze tijd.

Daarbij delen wat je wil, zonder mensen te overtuigen of af te slachten, vind ik ook wel in deze tijd passen. Het is dus aan mij of ik een filmpje deel op social media van een negatieve ervaring met vaccinaties, en het is aan anderen of ze mij daar volgen of niet. Wellicht deel ik ook positieve ervaringen op social media over dat onderwerp. Dat is ook aan mij, want iedereen mag delen wat-ie wil. Dat is niet dom, dat is onze vrijheid. Het enige domme in deze wereld zijn dan ook niet de visies van mensen, maar mensen die daarop zwaar destructief reageren vanuit angstovertuigingen.

We moeten het hier samen doen, en in mijns inziens willen de meeste mensen het beste voor onze aardbol en haar bewoners. Dat we het samen moeten doen betekent dat allerlei meningen uit alle hoeken en kieren kunnen en zullen komen, omdat iedereen nou eenmaal anders maar wel gelijkwaardig is, en de waarheid ergens in het midden ligt. Maar om daar te komen, moet er toch wat beweging komen en vanuit welke hoek die komt maakt niet zoveel uit, als we maar progressie boeken. Want zoals er nu meer vragen dan antwoorden zijn; daar lijken beide kampen helemaal klaar mee te zijn.

Er is een verandering merkbaar en niemand weet hierin exact wat het juiste is. Het weg willen smijten van deze nieuwe, relatief onbekende wegen omdat er nog geen helderheid is, en daarbij mensen neerbuigend aankijken ómdat zij zich wel voortbewegen in deze mist, zetten zichzelf in mijn ogen alleen maar buitenspel.

Hoe ik het nu voor mijzelf zie: misschien vaccineer ik mijn kinderen (mocht ik in staat zijn om ze te krijgen), en ontstoor ik ze daarna. Of misschien vaccineer ik ze niet. Ik zie wel hoe de pet er naar staat tegen die tijd. Ik heb dus nog geen vaststaande mening, en blijf me ondertussen inlezen over de voor-en tegens. Dan zie ik wel wat er over een paar jaar als recept uit de trechter van mij en mijn toekomstige partner komt.

Laat vooral jouw constructieve mening over dit thema achter, want met elkaar in gesprek blijven is het recept voor een meer harmonieuze samenwerking op aarde.

Lees ook

Is Michael Jackson schuldig?

Over Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.

Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een aarde én watertype, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei perfecties en imperfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.

Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met de hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, en nodig jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light.

💙

Leave a Reply

You have to agree to the comment policy.