Betoog, Mind

7 Tips hoe je respectvolle schijt krijgt aan anderen

7 Tips om een respectvolle dikke bolus te draaien

Ik heb al heel wat dingen geleerd in dit leven. En ik zal nog heel veel dingen gaan leren in dit leven. Maar een goede leerles die ik de rest van mijn leven meeneem, is dat onzekerheid en angsten vaak gepaard gaan met wat anderen van ons vinden (of zullen gaan vinden). We vergelijken ons heel vaak en worden daar niet bepaald gelukkig door. De reden? Je wordt niet gelukkig als je wil voldoen aan een bepaald verwachtingspatroon of jezelf in een keurslijf wil wurmen. Je wereld gaat juist voor je open als je daar niet aan mee doet. Waardeert je omgeving het niet als je je eigen gang gaat? Kun je maar moeilijk loslaten wat anderen van je vinden? Zie hier zeven tips voor jou om een respectvolle dikke bolus te draaien voor mensen die hun ordinaire, ongezouten, zwart-wit mening over je klaar hebben liggen.

1. Niet iedereen hééft een mening over je

Ten eerste denkt lang niet iedereen altijd iets over je. Zo belangrijk ben je helaas echt niet. Natuurlijk is er een kans dat je wel eens op de ongezouten roddeltafel ligt. Maar dat kan vaak vele redenen hebben die niks met jou te maken hebben.

Jijzelf bent natuurlijk het middelpunt van jouw leven. En dat is logisch. Je moet veel leren en het leven kan soms knap ingewikkeld zijn. Daarom heeft iedereen, net als jij, het al druk genoeg met zichzelf. Zeg nou zelf, maakt het echt uit waarom je vriendin die lelijke schoenen heeft gekocht? En waarom je nichtje voor die ene suffe baan is gegaan, en niet naar het buitenland (wat jij misschien zou doen). Denk je echt dagenlang na over die ene opmerking die niet soepel uit iemands mond rolde. Nee toch? In deze tijd zijn er zoveel keuzes te maken en zoveel moetjes, ditjes en datjes, dat jij lang niet altijd voorkomt in andermans gedachten. En een situatie waar jij dagenlang over kunt piekeren, is een ander na vijf minuten al vergeten..goh mensen zijn soms zo simpel, hé? Ja, neem het mee in je voordeel!

Mensen zijn druk bezig met zichzelf en hebben geen tijd of ruimte om bezig te zijn met jou. Écht bezig te zijn met jou, een roddel is zo gemaakt en heeft geen enkele waarde. Dus maak je geen zorgen.

2. Wat voor de een goed is, hoeft voor de ander niet zo te zijn


Er zullen altijd mensen zijn, of ze nou dichtbij je staan of niet, die je gedrag goedkeuren of je behoeden voor gevaar. Dat is mogelijk en dat mág. Alleen vergeet niet dat het (vaak) een reflectie is van die mensen zelf, hoe zij iets zouden doen.

Bovendien reflecteren mensen vaak hun onzekerheid op jou. Anderen willen zo voorkomen dat jij dezelfde fouten maakt die zij hebben gemaakt. Maar fouten maken is niet erg. Maak je er toch een, dan leer jij daarvan en heb je die fout misschien nodig om te worden wie je wil zijn. Dus ook al heeft degene ‘gelijk’, dan hoef je nog er niet naar te luisteren.

Luister dus goed of het advies voortkomt uit angst. Ter voorbeeld: je vriend die je afraadt om een bedrijf te beginnen omdat hij zelf gefaald heeft. Dit zegt natuurlijk helemaal niets over jou of hoe jij het gaat doen. Bedankt degene voor zijn opinie, maar laat hierdoor niet jouw mening afhangen als je dat niet wenst. Niet iedere levenservaring is van toepassing op jouw leven. Iedereen heeft een ander levenspad en maakt andere fouten. Waar de één een weerbarstig pad vol hobbels ziet, ziet de ander een subliem landschap waar de ogen vallen op paden vol avontuur.

Iemand kan een voor jou goede mening vormen, als die écht jouw levenspad goed kent, jouw gevoelens meeneemt, jouw intuïtie voelt en de beweegredenen van jouw keuzes begrijpt. Knap lastig voor de meesten om dat überhaupt bij zichzelf te kunnen. Daarom hebben de meeste mensen hun handen al vol aan zichzelf. Dus kun je nagaan wanneer iemand voor jou écht een waardevol advies heeft. Blijf dus kritisch, óók al krijg je goedbedoeld advies. Jij kent jezelf het allerbeste. Doe het dus vooral op de manier die goed voelt voor jou, ervaring opdoen is namelijk ook waardevol. En had iemand toch gelijk? Dan kan je alsnog het advies opvolgen.

3. Mensen roepen vaak maar wat

Krijg je zo tussen neus en lippen te horen wat pietje of je die vage kennis nou echt van je vindt? Zie regel 2. Daarnaast zal er vast niet goed over nagedacht zijn als er achter jouw rug om wordt gepraat en je zelf niet kan nuanceren. Een mening gevormd in een paar luttele seconden, hoef jij dan ook niet zwaarder te tillen dan-ie is. Gooi het naar achter en ga verder met je leven. Iets wat jij toelaat en waar je flink veel waarde aan hecht, kan een ander zo weer vergeten zijn. Zonde.

Kortom, over een ongenuanceerde mening hoeft niet lang over worden nagedacht om die te bedenken. Dat hoef jij dus ook niet te doen.

4. Iedereen is gelijk!

Niemand is beter of slechter. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, zitten allemaal op een aardbol en hebben vaak geen idee wat nou écht de bedoeling hiervan is. We zijn allemaal niet perfect en moeten allemaal van alles leren. We maken allemaal fouten en niemand is echt op en top kwaad. We hebben allemaal onze handige en onhandige kanten. We willen allemaal saamhorigheid, maar vinden het soms knap lastig dit te managen.

Dus heb je het gevoel dat je faalt? Dan hoef jij jezelf vanaf nu niet meer te vergelijken met anderen. Want je zal nooit lager op de rang kunnen komen qua waarde. We zijn immers allemaal mens. Dat goed/fout/ beter/slechter is zo ingepeperd in onze cultuur. Zo zwart-wit is het leven niet. Alsof er niet duizend meer mogelijkheden zijn dan dat. Dus leer kleur aan te brengen als jij merkt dat je (te) vaak iets bestempeld als goed of fout. Een beter milieu begint bij jezelf ;).

5. Maak ruimte voor mensen die bij je passen

Als je negativiteit (los)laat wordt de frequentie van de energie die je uitstraalt hoger waardoor je automatisch in aanmerking komt met mensen en situaties die op dezelfde trilling zitten. En bij hogere trillingen heb je meer lucht, minder zwaarte en vind je meer geluk. Tadáá, The Law of Attraction. Laat mensen die alleen maar klagen en zaniken dus los. Je kan overal wel een probleem van maken. Vermijd destructieve situaties zoveel mogelijk. Zodat er ruimte komt voor mensen en situaties die écht bij je passen en jou een fijner mens maken (of laten zijn). 

6. Blijf bij jezelf

Soms lijkt het echt of je niks goed kan doen. Heb je net gedaan wat je vrienden vroegen, krijg je weer kritiek van een ander. Je doet hartstikke je best om een goede vriend(in) te zijn, een goede liefdesrelatie te onderhouden en je collega’s met respect te behandelen. En dan nog krijg je kritiek op wat je doet. Bedenk dan goed dat het voor veel mensen een veilige uitlaatklep is om iets negatiefs over iemand te vinden, terwijl ze diep van binnen zelf heel onzeker zijn of eigenlijk respect voor je hebben. Misschien durven ze zelf niet buiten de gebaande paden te tekenen en zijn ze bang voor het onbekende en doe jij dit nu wel.

Vind jij het goed wat je doet? Respecteer jezelf en wijs kritiek van mensen met respect af. Mensen geven nou eenmaal gauw hun zoutloze mening en misschien passen ze gewoon niet in jouw straatje. Het is heel makkelijk iemand kritiek te geven, makkelijker dan een welgemeende compliment. Als je niet met de kudde meegaat, is het voor mensen vaak moeilijk te bevatten dat jij wél risico’s durft te nemen en je eigen pad kiest. Simpelweg omdat je voelt dat jouw levenspad de enige goede is voor jou. Jouw pad is goed voor jou, een ander heeft weer zijn eigen pad die goed is voor diegene. Met alles erop en eraan.

Blijf bij jezelf, bepaal welke les jij eruit haalt en besef dat kritiek soms niet meer is dan jaloezie of simpelweg een gewoonte. Iedereen vindt het leuk om ergens een mening over te hebben, misschien hebben ze zelf een rotdag en dan vergeten ze zo zelf hun zorgen. Het is zo lekker makkelijk. Voor écht diepgaande, constructieve gesprekken is immers flink wat energie nodig en hoor-en wederhoor. Roddelen en kritiek geven is veilig, omdat je zelf niet aan bod komt.

Je kan het nooit goed doen voor iedereen, dus luister vooral naar jezelf en de mensen waar je het meest van houd en echt het beste met je voor hebben. Mensen die echt om je geven, zouden niet in de weg moeten staan op jouw levenspad. Het leven is nou eenmaal zo dat we allemaal wel eens iets stoms doen of zeggen. Als een ander dat niet accepteert en jou daarvoor finaal de grond in boort, is dat zijn probleem. 

7. Probeer nee te leren zeggen

..Ook al krijg je dan kritiek. Het is voor sommige mensen makkelijk om fouten aan te wijzen bij je nieuwe ideeën of bevindingen. Het is voor de meesten bijzonder moeilijk ook zoiets te doen, dus trek het je niet persoonlijk aan. Als je geen nee durft te zeggen tegen advies of kritiek van anderen, zeg je nee tegen jezelf. Dus als mensen hun mening opdringen, denk dan goed na. Wil je zijn mening met respect afwijzen of jezelf als persoon? Lijkt me vrij simpel.

Tot slot, kritiek kán waardevol zijn, maar ook totaal waardeloos. Maar probeer goed te horen wat iemand zegt. Is het constructief en ben je het ermee eens? Waardevol! Trapt het je de grond in en is het destructief? Waardeloos, weg ermee! Jij bepaalt te allen tijde of je het aanneemt of niet. Je zult merken als mensen doorkrijgen dat je jouw leven niet laat bepalen door de mening van anderen, ze het wel bij iemand anders proberen die wel zijn leven laat bepalen door anderen. Want stiekem hebben we zelfs wel bewondering voor mensen die hun eigen weg gaan.

Blijven mensen je overladen met kritiek? Denk dan eens goed na over wie je in je omgeving wil hebben en of je veel energie-slurpers om je heen hebt. Er zijn altijd mensen die bij jou passen, maar dan is het wel handig om je mooiste versie te zijn zodat dat soort mensen ook jouw kant opkomen. En met de mooiste versie, bedoel ik de zelfverzekerde jij die zijn eigenwaarde respecteert en zich niets aantrekt van anderen, tenzij jij dat zelf wil. Dan straal je dat uit en zou er ook meer constructief advies je kant op komen.

Gaan er mensen weg omdat je nee zegt of omdat je hun kritiek niet aanneemt? Dan zijn dat niet je echte vrienden. Laat die mensen lekker en lees dit artikel nog eens. De mensen die écht om jou geven, respecteren ook jouw mening. Blijf naar elkaar luisteren, maar bedenk dat jouw mening er net zo goed toe doet! Uiteindelijk heeft iedereen in onze cultuur de vrije keuze om te doen en te laten wat-ie wil. Gelukkig maar ????.

© Foto Pixabay

Leave a Reply

You have to agree to the comment policy.